Sådan ændrer vi verden med bordskånere og vandpumper

Du kan måske ikke lige se sammenhængen mellem bordskånere og vandpumper. Det kan vi godt forstå, men vi lover, at den er der.

Det hele starter med en stødhævert

I sommers var 28 spejdere og ledere fra Lystrup Gruppe på besøg hos Mercy Scouts i Uganda. Med i bagagen havde de nogle meget smarte vandpumper, kaldet stødhævert. Det er en meget simpel mekanisk pumpe, der bruger højdeforskellen mellem vandet, der løber ind i pumpen, og pumpens placering til at løfte vand højt op og langt væk. Den er ikke særligt effektiv – den pumper kun ca 10% af vandet op og væk. Men til gengæld er den billig, den går aldrig i stykker og den kører hele døgnet. Se, det er da smart!

Lystrup Gruppe havde 11 pumper med i forskellige størrelser. Jo større pumpe, jo mere vand skal der til, før den virker. Men jo mere vand kan den også pumpe. Så forskellige størrelser giver mulighed for at udnytte de lokale forhold bedst muligt.

De har lavet en lille video, der forklarer, hvordan pumpen fungerer:

Og prøv at se her, hvor begejstret Gidds, fra Mercy Scouts, var, da Mercy Scouts var ude og sætte den første pumpe op:

Men hvad med de bordskånere?

Jo, selvom vandpumperne ikke koster mange penge i Danmark, så er det stadig en ret stor sum penge, som en familie eller en landsby skal finde, for at få råd til en pumpe. En 1/2 tomme pumpe koster ca. 1.000 kr i materialer i Danmark. Det svarer til næsten 2 måneders løn for en almindelig ansat i Uganda. Så helt billig er den ikke for dem.

Og der kommer bordskånerne ind i billedet! Bordskånerne er det sidste nye, som de dygtige spejdere i Mercy Scouts har fundet på. De laver dem af brugte kapsler og små stykker stof. Hver kapsel bliver beklædt med stof og så syer de dem sammen i en sekskant.

Til spejdermøderne lærer spejderne, hvordan man laver dem. Når de så kommer hjem, kan de lære hele familien det og på den måde kan hele familien være med til at tjene ekstra penge til familien. Penge, som kan gå til skolegang, medicin og måske en vandpumpe!

Mød Majids familie

Majid er spejder i Mercy Scouts. Sammen med sin familie laver han bordskånere. Det giver indtægter til både Mercy Scouts, så de kan købe flere vandfiltre, og til familien.

Den ekstra indtægt, som bordskånere giver familien, har stor betydning! For eksempel kan indtægten fra blot 5 bordskånere om måneden betale for et barns skolegang.

Vil du gerne købe en bordskåner?

Så er her, hvordan du gør. Du sender blot en mail til [email protected] med antal og hvor vi skal sende dem hen samt dit Mobilepay nummer. Så sender vi en anmodning om beløbet for bordskånerne og når du har betalt, sender vi dem afsted. Nemt og simpelt 🙂

Prisen er 100 kr pr styk plus forsendelse på 45 kr uanset antal.

Her kan du se, hvordan de ser ud – og de er også fine til alle mulige andre gaver end julegaver 😀

Og der kommer snart nye modeller!

Vi får snart nogle bordskånere hjem i andre størrelser – både mindre og større. Dem glæder vi os til at vise frem! Hold øje med siden her for mere information, når de kommer til Danmark.

Der er også andre gode nyheder

Der er sket noget stort: De har fået en brønd!

Der er sket noget stort: De har fået en brønd!

For et par dage siden, den 15. februar, skete der noget fantastisk i min landsby. Takket være Mercy Scouts’ utrolige arbejde, bakket op af det større spejderfællesskab, fik vi endelig en helt ny brønd.

Stødhævert klapper og løfter vand

Stødhævert klapper og løfter vand

Tænk, at kunne spare 2-3 timer hver dag på at hente vand! Lyder det vildt? Det synes vi faktisk det gør. Men det er ikke desto mindre hverdagen for...